Händelser 2018


Här finner du händelser inom SDHF under 2018, som inte redovisas på andra platser på webbsidan.

April 2018

Minnesstund på Galärkyrkogården

Flottiljamiral Anders Olofsson talar.


Foto: Hans Örnhagen

Den 15 april, 75 år efter ubåten Ulvens minsprängning utanför Göteborgs norra skärgård, hölls en minneshögtid på Galärkyrkogården, Djurgården i Stockholm för den omkomna besättningen.

I samband med kransnedläggningen talade bland andra flottiljamiral Anders Olofsson (bilden). Efteråt samlades flera av deltagarna till en kaffestund i Dyktankhuset, där fortfarande den dyktank finns, där ubåtsbesättningarna tränade.

Donationer

Föreningen får ofta fina donationer till Dyktankhuset, som vi tacksamt tar emot även om det är trångt bland våra samlingar.

Här överlämnar Kai Laitila bl a ett par fina ryska dykarur. (Foto:Hans Örnhagen)

Oktober 2018

Fint besök från Finland i början av oktober

Nöjda besökare med Jouko Moisala i spetsen tillsammans med våra förträffliga guider Hans Bohlin och Aleksi Quispe Vuorenmaa som ansvarar för bilden

December 2018

Dykkehistorisk Selskab i Danmark

stod för årets event 24-26 augusti i Ebeltoft i Danmark.

Glada deltagare från sju olika länder framför Fregatten Jylland.

Intresserade åhörare lyssnade till intressanta och lärorika föredrag om bl a Drägerwerk Injektor Apparaterna DM 20 och DM 40 och Bärgning av Al Kuwait i Kuwait Hamn 1964.

Som brukligt är fick man dyka med allahanda ”historiska” utrustningar.

Ibland krävs det många som påklädare. Lasse Gustafsson får utmärkt assistans inför dyket.

(Foto:Kent Forsén)

Lördagen den 1 december samlades ett stort antal intresserade medlemmar i Dyktankhuset. Där fick de sig till livs inte bara glögg och pepparkakor utan ord och film om det fantastiska Kronan-projektet.

Foto: Hans Örnhagen

Björn Axel Johansson visade filmer om utforskningen av Kronan och Bengt Grisell uppträdde både på film och i verkligheten och berättade om alla tekniska problem man stötte på och som man även hittade lösningar till.

Många metoder var man först med att utveckla. I publiken fanns många som tagit del av detta arbete och kunde delge sina erfarenheter, vilket gav extra krydda åt kvällen.

Foto: Hans Örnhagen

I samband med träffen delades diplom ut för den tungdykning, som ägt rum i samband med Sverigedagarna i maj. Sju dykningar ägde rum och tre av de ”modiga” kunde ta emot sina diplom under kvällen.

(Ingemar Olsson, Einar Eriksson, HansBohlin, dykledare, Aleksi Quispe Vuorenoma, Birgitta Forsén, ordförande).

 Foto: Kent Forsén

Arne Zetterströms grav har fått en välbehövlig puts inför julhelgen och det kommande internationella dykevenemanget i Stockholm i maj nästa år.

Varför inte göra en utflykt till Nynäshamns norra kyrkogård och hedra vår störste dykeriforskare med ett besök. Graven ligger strax nedanför klockstapeln. Arne Zetterström omkom genom ett tragiskt misstag i samband med ett experimentdyk med hydrox till 165 m utanför Nynäshamn 17 augusti 1945.

Läs mer om Arne Zetterström i SDHF:s nyutgåva av boken om honom. Beställes enklast via Swish – 310 kr till 1234700613 eller pg 4400251-7. Glöm inte skriva namn och postadress!

Arne Zetterstöms grav

Vid Arne Zetterströms grav


Text och bilder: Hans Örnhagen