Take me to Sweden


Älskar du Sverige? Gillar du Dyktankhuset? En som gör båda är den belgiska bloggaren Heidi Vandenbussche. Hon har en blogg som heter Ta mig till Sverige (https://www.takemetosweden.be/nl/ ). Den finns även på engelska, (https://www.takemetosweden.com). Men den engelska versionen har dock inte allt som finns i den belgiska. Heidis blogg är en guldgruva för den som vill upptäcka Sveriges sevärdheter och självklart har hon bloggat om Dyktankhuset. Med Heidis tillåtelse återger vi här artikeln om Dykartankhuset i en översatt version och Heidi, vi älskar dina berättelser om svenska sevärdheter och seder.

Dyktankhuset, ett måste-se-museum för dykare

På Djurgården (den gröna ön där Vasamuseet ligger, finns ett annat måste för dykare!) ett litet museum, lite undangömt, som kommer få många dykares hjärtan att slå snabbare. Jag har gått förbi där förut, men jag hade aldrig lagt märke till museet. Tills jag stötte på trottoarskylten. Dykmuseet drivs av frivilliga och öppettiderna varierar.

Svensk Dykhistorisk Föreningen driver museet. Förvänta dig inte ett hippt och modernt museum, men det kan vara charmen med detta lilla museum. Du kan se hur vi brukade dyka, besöka en träningstank (dyktank) från svenska marinen och se hundratals dykutrustning på nära håll. Inträdet är gratis och du får en passionerad förklaring. Isen bröts direkt när jag nämnde att jag också var dykinstruktör och en stor vrakdykningsentusiast. Jag i min tur skulle vilja ta dig genom museet.


Dyktankhuset

Museet är uppkallat efter den stora dyktanken i huset. Denna militära dyktank byggdes 1934 för svenska flottan. I den här tanken kunde besättningen på en ubåt lära sig att evakuera från en sjunken ubåt.

Dyktankhusets samling

Utöver själva dyktanken innehåller samlingen hundratals annan dykutrustning. De har några exklusiva föremål i sin samling. Föreningen köper in många historiska föremål men får också många donationer. Det finns militära, professionella och fritidsdykningsset tillgängliga. De har en av de första torrdräkterna, dykarhjälmar, olika västar, en omfattande samling undervattenskameror, dussintals regulatorer, några undervattensskotrar,… Dykarhuset i Stockholm är en plats där dykare verkligen kan trivas!