Svensk dykerihistorisk förening startade 23:e maj 1979 med målsättningen att till eftervärlden rädda det gamla dyktankhuset som enligt Fortifikationsförvaltningens intentioner skulle rivas innan ...
Observera att inga registreringar accepteras innan årsavgift betalats. Du kan betala genom att sätta in årsavgiften 300:- på PG 4400251-7, Svensk Dykerihistorisk Förening eller Swisha till 1236359491. ...
Vi har följande artiklar att erbjuda till försäljning (Aktuella frakt- och emballagekostnader tillkommer).
Läs mera och beställ genom att klicka på ”Beställningsknappen” alternativt ...
Hittar du inte inloggningen till medlemssidorna? Detta beror på att ett fel uppstod vid senaste uppdateringen av WordPress. Felet drabbar dem som inte loggade ut efter senaste inloggningen till medlemssidorna. Enklast åtgärdar du detta genom att klicka på den här länken Logga in. Längst ner på sidan ser du de olika medlemsgrupperna. Klicka på den du tillhör. Om du då kommer in på medlemssidan är du fortfarande inloggad.
Logga ut när du är klar och problemet skall vara löst. Om inte meddela webmaster@sdhf.se. Beskriv i mailet vad som hände.
Dyktankhuset som ligger vid Galärvarvet, Kungliga Djurgården i Stockholm, mellan Vasamuseet och Spritmuseet, är hjärtat i föreningens verksamhet. Vårt syfte är att sprida kunskap om dykning från äldre tid genom olika aktiviteter, samla återståndare, manualer/tekniska beskrivningar och dokument som har haft och har betydelse för utvecklingen av dykning. Vi hoppas att du finner vår webbsida intressant och lockar dig till att besöka Dyktankhuset för att få mer kunskap om dykning i ett historiskt perspektiv, i nutid och i framtiden. Dyktankhuset lyder under den statliga myndigheten Svenska Sjöfarts- och Transporthistoriska Museer, SMTM.
DykMässan, Skandinaviens största dykmässa, firar i år 10-års jubileum och hålls i år återigen i Svenska Mässan Gothia Towers Göteborg
Förra årets satsning på att hålla Dyk- och Båtmässan samtidigt och under samma tak visade sig uppskattas av både arrangörer, utställare och besökare, folk strömmade mellan de båda utställningarna. Därför är det inte konstigt att det upprepas även i år.
SDHF finns förstås på plats. Du hittar oss i monter G04:60 som vi delar med Hunnebådans vänner som berättar om äventyret med grävandet efter Ostindienfararen Gotheborg. Vi finns på plats:
Fredag 7 februari kl 12.00 – 19.00
Lördag 8 februari kl 10.00 – 18.00
Söndag 9 februari kl 10.00 – 18.00
Vi slår även gärna ett slag för mässans scenframträdanden där du kan lyssna på många intressanta föredrag. Två hålls av medlemmar i SDHF.
Vi tackar Voto, Voice of the Ocean för att de sponsrar vårt arbete. Du kan läsa mera om Voto på deras hemsida och i nästa nummer av Signallinan.
Styrelsen i SDHF
Artikel om Kent Hult
I oktobernumret av tidningen Fotografisk Tidskrift finns en intressant och trevlig artikel om undervattensfotografen, tillika mångåriga medlemmen i SDHF, Kent Hult (Fotofika med Kent Hult, fotograf på havets botten. Artikeln är skriven av en annan välkänd SDHF-medlem, Björn Axel Johansson som också signerat flera andra artiklar i Fotografisk Tidskrift.
Signallinan
Nu har 2024 års decembernummer av vår medlemstidning Signallinan publicerats. Nytt från och med detta nummer är att du som medlem i SDHF och om du har registrerat dig till våra medlemssidor nu även kan läsa Signallinan digitalt direkt när den publicerats. Inte medlem/registrerad till medlemssidorna? se Bli medlem.
SDHF:s systerorganisationer
I vår beskrivning av SDHF:s systerorganisationer har turen nu kommit till Danmark. Dykkehistorisk selskap bildades i Ebeltoft 17 november 1996. Föreningen beskriver sig själva enligt följande;
Dykhistoriska sällskapet arbetar med att berätta delar av vår gemensamma dykhistoria. Vi har prioriterat den nyare delen av historien högt, då vi har möjlighet att få vittnesmål från levande människor. Men arkivstudier utökar också kontinuerligt vår kunskap.
En del av kunskapen som samlas in publiceras i Dykkehistorisk Tidsskrift, som är sällskapets medlemstidning och utkommer 3 gånger per år. Tidskriften behandlar både nationella och utländska ämnen som på ett eller annat sätt har bidragit till att påverka utvecklingen i Danmark.
Kunskapsdelning sker även genom föreningens utflykter till dykhistoriska destinationer i Danmark och utomlands, och genom utställningar som föreningen deltar i eller arrangerar själva, samt genom föreläsningar.
Dykkehistoriskt selskap har en webbsida, sidan verkar dock inte ha uppdaterats sedan 2023. Facebook-sidan, verkar mera aktiv och har inlägg från de senaste veckorna.
För närvarande har Dykkehistorisk selskap ingen permanentutställning av föremål, men på nybyggda Historisk Maritim Center i Thyborøn finns lokaler där de nu flyttar in sina samlingar. Centret är planerat för invigning våren 2025.
(uppgifter hämtade från webbsida samt Faceboksida)
Den ”bortglömda” uppfinningen
Det brukar lite slarvigt sägas att Cousteau och Gagnan uppfann demandventilen och därmed gjorde dykning med egen luftförsörjning möjlig. Det här är fel och det för att ett litet ord saknas, ”kommersiell”.
Här är historien om den första dykutustningen med demandventil och självburen luftförsörjning.
Georges Commeinhes föddes den 9 november 1911 i Paris. Hans far Rene Commeinhes, grundade ett biltillverknings- och karosseriföretag, som huvudsakligen tillverkade lastbilar och turistbussar samt de första brandbilarna. Med tiden koncentrerade företaget sig på tillverkning av utrustning för brandbekämpning.
Den 9 september 1935 registrerade Rene Commeinhes ett patent på en autonom fristående andningsapparat, som skulle marknadsföras till brandkåren. Apparaten var avsedd för rökdykning.
(Den första registrerade demandventilen uppfanns 1838 i Frankrike och glömdes bort under de närmaste åren; nästa fungerande demandventil uppfanns inte förrän 1860. Ingen av dessa var avsedda för undervattensbruk.)
År 1937 anpassar Georges Commeinhes sin fars andningsapparat för rökdykning till undervattensbruk. Den var i form av en tvåcylindrig öppen krets och hade en demandventil kopplad till en helmask. Demandventilen, som patenterades 1939, var placerad i en rektangulär låda mellan de två lufttuberna. Serietillverkning startas och modellen utvecklas, men säljs i stort sett enbart till Franska Marinen som är i stort behov av en enkel dykutrustning som inte kräver specialkunskaper.
Denna utrustning är en andningsapparat med öppen krets, dvs utan recirkulation av utandningsluft. Den är utrustad med två 200 bars tryckluftscylindrar som matar en luftkudde genom ett automatiskt ventilsystem som öppnar när luftkudden nästan är tom. Denna enhet ersätter regulatorn och säkerställer permanent tillgång på luft under ett lågt övertryck för användaren. Den uppblåsbara påsen är ansluten till masken med en flexibel slang som avslutas med ett munstycke som tillåter dess direkta anslutning till gasmasken, luften som sugs in av användaren kommer direkt från den uppblåsbara påsen, utandningsluften passerar helt enkelt maskens utloppsventil.
Mängden tillgänglig luft indikeras av en manometer monterad på en flexibel ledning som ger användaren resttrycket av tryckluft i flaskan. En automatisk visselpipa ljuder när flaskan som används är nästan tom.
I juli 1943, dyker Georges Commeinhes med en vidareutveckling av MC39 kallad MC42 till ett djup av 53 meter i Medelhavet, nära Marseille. Dykningen kontrollerades och övervakades av franska marinen.
I oktober 1943, bara för att bevisa att Cousteau-Gagnan-utrustningen var lika bra om inte bättre än Commeinhes utrustning, dök Frederic Dumas med en C.G. 43 enhet till ett djup av 62 meter, vilket slog Georges Commeinhes rekord.
1943 började Jacques-Yves Cousteau och Emile Gagnan saluföra det system som skulle revolutionera dykning och göra det möjligt för människor runt om i världen att utforska en magisk vildmark de inte hade kunnat uppleva tidigare. Systemet är känt som ”Aqua-lung”.
Efter att ha gått med i de allierade styrkorna efter att de landat i Normandie, dödades Georges Commeinhes av en prickskytt 1944 i norra Frankrike. Detta satte stopp för ytterligare ansträngningar att vidareutveckla CG-47, som var den sista modellen som tillverkades.
Efter en tid slutade Commeinhes företag produktionen av dykapparater för att koncentrera sig uteslutande på andningsapparater och räddningsutrustning för brandkåren. Commeinhes-företaget upplöstes 1983.
Vi ser fram mot att möta dig på ett/några av våra framtida arrangemang!