Logga in              Bli medlem



Dyktankhuset som ligger vid Galärvarvet, Kungliga Djurgården i Stockholm, mellan Vasamuseet och Spritmuseet, är hjärtat i föreningens verksamhet. Vårt syfte är att sprida kunskap om dykning från äldre tid genom olika aktiviteter, samla återståndare, manualer/tekniska beskrivningar och dokument som har haft och har betydelse för utvecklingen av dykning. Vi hoppas att du finner vår webbsida intressant och lockar dig till att besöka Dyktankhuset för att få mer kunskap om dykning i ett historiskt perspektiv, i nutid och i framtiden. Dyktankhuset lyder under den statliga myndigheten Svenska Sjöfarts- och Transporthistoriska Museer, SMTM.

  

Visste du at du kan beställa specialvisningar av Dyktankhuset? Skriv til oss och berätta om dina önskemål.

Nytt från SDHF

Lördagsöppet i Dyktankhuset

Tack vare våra vänner på vrakmuseet kommer vi att kunna hålla Dyktankhuset öppet 11 – 16 varje Lördag i augusti.

Kulturarvsdagarna 7 – 8 september

Under Kulturarvsdagarna 7 – 8 september är Dyktankhuset öppet 11.00-16.00 och då demonstrerar vi tungdykning med gammal gedigen utrustning utanför huset. Välkomna!

Foto: Birgitta Forsén

Sea Walking

foto: Andaman Seawalk

Utrustning för ”Sea walking” började saluföras redan i början av 2000-talet och har nu blivit ett populärt inslag bland turistattraktioner i länder som anses ha fina dykvatten, till exempel Bali, Thailand och USA. Men vad är det och vad krävs för att få delta?

Foto: Seatrek

Sea walking är ett komplett system bestående av en ytstation (på land eller båt) med luftförsörjning och säkerhetsutrustning samt luftslangar, lättviktshjälmar och oftast även en dräkt för ”havsvandraren”. Säkerheten består förutom av den räddningsutrustning som finns på ytan av en utbildad ”seawalk leader” som leder gruppen, samt en kontrollant som följer gruppen från ytan, en fridykare helt enkelt. Namnet, Sea walking, kommer från att det är just det man gör, går, alltså inte simmar, utefter en planerad rutt, ofta i grupper på upp till 10 personer. ”Vandringsdjupet” varierar, men är oftast 3 – 10 meter.

foto: Andaman Seawalk

Kraven för att få delta är få, man måste ha fyllt sju år. Deltagare från 7 – 15 år måste göra undervattensvandringen i vuxens sällskap. Personer med diagnostisera hjärt eller lungsjukdom rekommenderas att kontakta läkare före deltagande, men det finns inget krav på godkänd läkarundersökning. Samtliga deltagare måste skriva på en friskrivningsklausul där man fritar arrangören från allt ansvar. På många platser har myndigheterna även ett krav på att det inte får ske mer än 500 meter från land. Detta för att skydda undervattensmiljön.

Olyckor förekommer, men det är relativt ovanligt. Senast inrapporterade skedde i Pattaya, Thailand. Det är inte så mycket känt om vad om hänt, mer än att det var en indisk turist och att han vårdas i respirator för allvarliga skador.

Vi ser fram mot att möta dig på ett/några av våra arrangemang under året!

Svensk Dykerihistorisk förening

Styrelsen

Om webbsidan