Startsidan


Startsidan förändras varje månad, därför kan det vara av intresse att se vad den tagit upp på sin ej statiska del.

Observera att det är bilder, eventuela länkar är därmed inte klickbara.

Juni 2024

Nytt från SDHF

Födelsedagskalaset

I slutet av maj firade Svensk Dykerihistorisk Förening sin 45-åriga födelsedag. Tack vare föreningen kunde också Dyktankhuset fira sin 90-åriga. Föreningen bildades för att rädda huset från att rivas och det lyckades man med. Föreningen kom därmed att bli troligen världens äldsta dykhistoriska förening! I strålande sommarsol och värme samlades ett trettiotal gäster i tältet utanför Dyktankhuset och fick av Hans Örnhagen (en av ”räddarna”) höra den fascinerande historien om hur det gick till. Du kan själv läsa om detta på Om Dyktankhuset Det skålades för både huset och föreningen och man lät sig väl smaka av de specialbeställda tårtorna.

Foto: Björn Axel Johansson

På eftermiddagen förflyttade sig sällskapet till Vrak – Museum of Wrecks för att lyssna på när ordföranden för brittiska dykerihistoriska föreningen, Mike O´Meara, berättade om bärgningen av drygt 400 guldtackor från HMS Edinburgh 1981. En verklig bedrift. Kvällen förflöt i trevlig samvaro med god mat och dryck. Vår klubbmästare ordnade som vanligt så ingen gick hungrig från festen.

Dyktankhuset

Under våren har huset fått en fin uppfräschning. Ytterväggen på gamla pannrummet har lagats och putsas och är nu så gott som ny åren till trots. Likaså har trappan ner i vattnet, där våra tungdykningar äger rum renoverats. Isen hade ställt till det. Vi tackar Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM, för detta.

Känner du till Alderney?

Alderney är en av Englands kanalöar. Den ligger inte långt från den franska kusten. Ön är inte så stor och befolkningen är heller inte så stor, ca 2500 personer. Ön har, i likhet med de andre Kanalöarna, en relativt hög grad av självbestämmande, som man ofta använder för att skryta med sin östatus. Mycket som görs kretsar kring ön, fågellivet, där det finns en koloni av lunnefåglar och havet på alla möjliga sätt och former och självklart har ön en dykarklubb, Alderney, Diving Club.

1998 firade dykklubben sin 21-årsdag. Öns styrelse ansåg att detta borde uppmärksammas. De bestämde sig och gav ut en uppsättning frimärken med dykmotiv.

  • Det första frimärket i serien representerar den berömda LETHBRIDGE-tunnan, uppkallad 1715 efter den engelske uppfinnaren John Lethbridge. Tunnan bestod av en trätunna från vilken hans armar stack ut genom vattentäta tygärmar och händerna var insmorda med olja. Han kunde dyka i 30 minuter och andas luften i tunnan. Den fördes sedan upp till ytan, där en liten bälg fyllde den med frisk luft inför nästa dyk. Det gjorde det möjligt för uppfinnaren att bärga lasten från många spanska, engelska och franska galjoner, och han tjänade en förmögenhet på det.
  • Det andra frimärket visar den berömda friflödande DEANE-hjälmen. Den uppfanns 1820 av John Deane och hans bror Charles. Allt började när de var i England och en brand bröt ut som hotade att bränna flera hästar inne. För att rädda hästarna och ta sig igenom röken användes medeltida stridsutrustning och luft pumpades in i dem med hjälp av en vattenpump från brandförsvaret. Räddningen lyckades. Senare moderniserades utrustningen med läderhjälm och lufttillförsel med bälg (mot rök). Sedan modifierades den till dykutrustning, som användes för att hämta kanoner och värdefull last från kända fartyg som GUERNSEY LILY och MARY ROSE, deras bedrifter erkändes av amiralitetet, de patenterade hjälmen och blev heltidsdykare.< /li>
  • Det tredje märket visar Siebe Gorman-hjälmen som driver ut luft med en nickventil. Hjälmen är anpassad till den hermetiska dräkten. Den användes för att bärga spanska och engelska fartyg som Royal George och många andra.
  • Det fjärde märket visar Heinke-hjälmen som liknar Siebe Gorman med mer eller mindre fördelar och egenskaper. Hjälmen användes 1902 när det bärgades från skeppsvraket vid Corblets Bay på Alderney.
  • Det femte frimärket har Cousteau-Gagnan dykutrustning med demandventil, cyklop och fenor från 1940-talet
  • Det sista frimärket visar den moderna utvecklingen i form av en superlite-hjälm i glasfiber – Kirby Morgan. Tillverkad i England och USA för den moderna oljeindustrin och för bärgning av fartyg som oljetankern MV POINT LAW i Peace Bay.

Stämpelserien anses vara unik, men finns fortfarande tillgänglig, till exempel från antika dykhjälmar som drivs av en spansk samlare av klassiska dykarhjälmar, blyskor, knivar, etc.

Har du själv någon, helst digitaliserad, film eller fotografi(er) med dykhistorisk material som du vill att andra skall få möjlighet att se, ta kontakt med SDHF.

Sub-iglo. Filmen har fått förbättrat ljud och försetts med svensk undertext.

Nytt på webbsidan

Hans örnhagens tal på «Födlsedagsfesten», «Rescue of an escape training tank» finns under «Om Dyktankhuset».

”Svensk Dykerihistoria” och Hans Örnhagens ”Svenska Dyktankar” finns under ”Dykningens Historia”. Härifrån är det nu också möjligt att nå «Hall of Fame».

Ser fram mot att möta dig på ett/några av våra arrangemang under året!

Svensk Dykerihistorisk förening

Styrelsen

Om webbsidan